Anthony kiest bewust voor hoogbouw
De lancering van de nieuwe woontoren van project Scheldehof kon op veel interesse rekenen. Hoogbouw heeft duidelijk zijn schare fans. Onder hen ook Anthony, die de stap waagde en er recent samen met zijn vrouw een appartement kocht op de achttiende verdieping.
Waarom heb je gekozen voor het Antwerpse Nieuw Zuid?
“Ik woon momenteel in Halle-Zoersel, maar werk op de Waalse Kaai in Antwerpen. Het pendelen was ik al een tijdje beu, maar ik wilde mijn groene gemeente niet zomaar inruilen voor een stekje in de stad. Ik wilde alleen een verhuis overwegen als het echt de moeite waard was. Mijn eisenpakket was dan ook navenant: het moest een appartement op of in de buurt van het Zuid zijn, dat ook nog voldoende groen en rust kon bieden. En ik wilde een groot terras hebben, om het verlies van mijn tuin te compenseren.
Toen ik hoorde over de stadsontwikkeling Nieuw Zuid, was ik meteen geïnteresseerd door de ligging en de focus op groen. Ik ben de ontwikkelingen blijven volgen en heb gewacht tot er een project passeerde dat zowel mij als mijn vrouw kon omverblazen. Met het torengebouw van Scheldehof was de klik er meteen. Alle stukjes vielen op hun plaats.”
Waarom koos je voor hoogbouw?
“Waarom de meeste mensen voor hoogbouw kiezen, denk ik: het fenomenale uitzicht en de rust die je ervaart als je zoveel verdiepingen boven het straatniveau woont. Scheldehof is de enige echte hoogbouw pal langs de Schelde in Antwerpen, dus ik wist dat ik snel moest zijn. Ik koos uiteindelijk voor een hoekappartement met frontaal zicht op het water. Als je dan ook nog eens achttien hoog woont, heb je echt de indruk dat de wereld van jou alleen is. Ik vind ook niet dat de hoogbouw van nu vergelijkbaar is met die van de jaren zeventig. In de eerste plaats heeft dit gebouw stijl en karakter, maar ook de open structuur ervan staat haaks op de gesloten blokken van vroeger. Zo heeft het complex bijvoorbeeld een grote binnentuin en een daktuin die we delen met de andere bewoners. Dat kan volgens mij nog gezellige avonden met de buren opleveren. En zo heb ik toch nog een tuin, maar dan zonder het onderhoud.”
Wat trok je aan in project Scheldehof?
“In de eerste plaats de architectuur van het gebouw, en dan in het bijzonder die van de woontoren. Eigenlijk ben ik helemaal geen architectuurkenner, maar het ontwerp van de toren zoog me gewoon naar zich toe. Ik ben dan meer gaan opzoeken over de architect Max Dudler en ontdekte dat de elementen die mij zo aantrokken – de symmetrie, de grootsheid, en de minimalistische strakke lijnen – ook terugkomen in zijn andere werk. De bibliotheek van de Humboldt Universiteit in Berlijn blies me bijvoorbeeld helemaal omver. Daarnaast heeft ook het opzet van de appartementen zelf me overtuigd. De grote ramen laten extra veel licht binnen, wat voor mij een must was. Maar hét grote pluspunt zijn de grote terrassen. Er is een wintertuin die uitgeeft op een tweede terras waarop je makkelijk vrienden kan ontvangen. Dat was eigenlijk doorslaggevend. Dat, en het zicht op de Schelde natuurlijk.”